Nedskärningar

Nog för att nedskräningar inte är någonting nytt, men jag tycker inte att det är okej. Det är inte okej att dra ner och göra sig av med personal på skolor, framförallt inte på skolor där resurserna redan är för små. Det vill säga i princip alla Göteborgs kommunala skolor. Jag tror inte på att pengar blir sparade, inte i längden.

För vad händer när de redan utsatta barnen hamnar i fel kretsar, vad händer när de inte finns tillräckligt många vuxna att ty sig till, vad händer med de barn som inte har en trygg hemmiljö när inte skolan, det andra hemmet kan agera stöd, vad händer när barnen inte lär sig någonting, när klasserna är för stora, när allt går överstyr, när det blir så mycket jobb för personalen att de inte klarar av det och lämnar skolan eller helt enkelt inte har tid eller kraft att ta till sig när barnen faktiskt tyr sig till dem? Vad tror ni själva?

Att de gör som Einstein, skolkar men sitter hemma och pluggar för att bli smartare än alla andra? Ja, dem finns, det finns förmodligen en massa små Einsteins ute, men långt ifrån alla. Många lcykas nog ta sig genom livet och den skakiga uppväxten och tonårsperioden ändå, men många gör det inte utan problem.

Många hamnar i fel kretsar, många börjar med droger av olika slag, hamnar i bråk, och slås för rättvisan eller helt enkelt för att det är kul eller tufft. Det är ett exempel på skolans misslyckande måste jag säga, när det är tufft att slås, när människor tror att man vinner på det, när människor tror att man bekämpar orättvisan med våld.

I slutändan har vi ett stort gäng outbildade människor som aldrig fått lära sig ordentligt om samhället, en stor grupp som behöver vård av alla dess slag, en stor grupp som tar plats i fängelsernas celler, en stor grupp som lever på sitt rövarliv när ingen kan stoppa dem, en stor grupp som faktiskt kostar onödiga pengar.

Så nej, jag tror inte ett ögonblick på att man sparar pengar genom att ägna sig åt att plocka bort personal på skolor runt om i staden, eller landet. Man förlorar pengar och man förlorar människor, man hjälper människor att förstöra för sig själva.

Nog för att man även som barn har ett stort ansvar över vad man gör, det är inte okej att göra en massa skit för att ingen har sagt till än att det är fel. Men jag måste ändå säga att det större ansvaret ligger hos oss, er, vuxna. Det är vi, ni, som ska föreställa förebilder, det är ni som förlängt människorasens liv, och sedan är det våran och deras tur. Men först är det våran, eran, tur.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0